♥BUDAK COMEL♥

TUTORIAL : DOWNLOAD FONTS DALAM SAMSUNG CORBY II

Asslamualaikum

Hai awak , awak dan awak.. sihat ke hari ni ? :) Hopefully sihat lah ea.. hehe.. 
Petang ni rase nye Ana nak buat Tutorial yang boleh diguna pakai oleh pemilik handphone Samsung Corby II ..
Mungkin ade yang dah tahu tuto nie tapi Ana nak buat jugak ! *Niat yang baik harus diteruskan* ^_^

Tutorial : DOWNLOAD FONTS DALAM SAMSUNG CORBY II

Ikut step by step tau ! 
Tapi sebelum tu , korang kene ade 2 dua bende nie.. Samsung Kies & TK file explorer..
Kalau takde , korang boleh download kat bawah nie k..




Sekarang baru boleh kite teruskan dengan tuto kite yee adik , akak dan abang :) hihihi...

Ikut perlahan-lahan yee.. Jangan gelabah tau.. Nanti tak jadik , padan  muke ! *jokejoke*

Okayy... First thing korang pergi dekat sini 

#Menu > Device Manager > ok

Contoh macam dibawah yee :)


Lepas tu korang Double klik kat gambar tu.. 
Nanti die akan keluar macam kat bawah nie ..


Klik pada petak yang berwarna kuning dan anak panah kat bawah tu.. Nampak tak ? Kalau tak nampak , dah dekat lah tu.. HAHA ! *gurau je awak* Nanti die akan keluar page macam kat bawah nie ..


Kotak kuning yang Ana dah petakkan tu korang kene ingat tau sebab penting tu ..Kalau tak ingat korang boleh refer balik dekat device manager korang k :) atau nanti korang tak dapat buat :)  

Korang dah selesai mendownload ape yang patot ? Dah ? Bagus ! Pada yang belum tu , cepat lah sikit ea takut kang tertinggal bas pulak ! hihi ^_^

Selesai sudah bab 1 ! ^^ Sekarang kite masuk bab 2 Yee .. 

Now , korang bukak TK file yang korang dah siap download and install tu.. 
Lepas tu korang pergi dekat Setting (macam yang dalam gambar dibawah)


Nanti akan keluar page yang macam dibawah .. :) 
Ikut tau ! 
Korang kene masukkan korang punye name Port dan Baud rate/Port  speed yee.. Pastikan same tau :)
Contoh macam gambar kat bawah.. 


Lepas korang dah isi , korang klik ok :) 
Lepas tu korang klik pada button untuk Connect to device :)
macam biase lah, contoh kat bawah ^^


Selepas tekan button tu, nanti keluar page lagi.. 
Dekat page tu nanti korang tekan pada folder APPEX :)
Sila rujuk dibawah..


Dapat tak ? :) 
Lepas tu korang double klik kat situ and akan keluar page satu lagi dan tekan USER..
Rujuk gambar kat bawah nie ^^


Lepas dah tekan , korang akan nampak ade lagi page yang keluar kan ? haa ! ape lagi .. Klik lah kat FONT ^^
Refer to pic below..


Dah klik ? Good ! ^^'
Nanti akan keluar page lagi korang klik pulak kat DOWNLOAD 
Macam gambar nie ! 


Dah klik ? Okyy.. kite teruskan yaa :)
Lepas dah klik situ. korang boleh lah cari folder font yang korang dah download tadi.. Tak tahu nak download font kat mane ? Takpe.. Korang boleh pergi kat SINI ^^


Lepas tu korang boleh lah cari font-font tu dekat folder yang korang letak and double klik kat situ maka dengan automatiknye die akan berade di tempat yang korang download tadi.. :)

Lepas dah abis korang download , korang klik pada DISCONNECT device .. *Rujuk gambar diatas*

Ohh ! Penatnyee ^,^'
Dah abis pon Bab 2 kite .. hihi
sekarang untuk bab terakhir 

Korang amik hendphone mini korang tu , lepas tu pergi dekat 

MENU > SETTING > DISPLAY AND LIGHT
> FONT TYPE 

Korang boleh tengok hasil nye disitu ^^

.::SELAMAT MENCUBA::.


1 comment:

// ExoticsELF ♔ said...

salam. dah jadi dah buat nieh. tapi macam mana pula kalau nak padam font dalam handset yea ?